Garwolin

Domowy twaróg najlepszy

Region Wt. 09.08.2022 07:06:38
09
sie 2022

Garwolińskie najlepsze! Pod takim hasłem odbywał się konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Garwolińskiego na najsmaczniejsza potrawę z nabiału. Do konkursu przystąpiło 49 kół, z czego 13 przeszło do II etapu. Wielki finał miał miejsce 7 sierpnia podczas Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego w Miętnem. Komisja wybrała najlepszych! Zwyciężyło KGW Chęciny „Chęcinianki” z domowym twarogiem z mleka krowiego.

Jeszcze w marcu Powiat Garwoliński oraz senator Maria Koc ogłosili kolejny konkurs kulinarny dla KGW, którego partnerem został OSM Garwolin, bowiem głównym składnikiem potrawy miał być nabiał. Do rywalizacji stanęło 49 potraw, z czego do finałowego etapu przeszło 13. To oni musieli przyjąć komisję na degustację podczas Festiwalu Etnograficznego.

Komisja konkursowa w składzie: senator Maria Koc, Agnieszka Gromół, dyrektor Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Starostwa Powiatowego w Garwolinie, Janusz Kowalski, kierownik Powiatowego Ośrodka Sportu oraz Agnieszka Gałkowska,OSM Garwolin stanęła przed nie lada wyzwaniem, bowiem kreatywność gospodyń i gospodarzy z powiatu garwolińskiego nie zna granic. Komisja bywała w starej chacie, kawiarence czy ganeczku i tam próbowała wspaniałych dań. Oceniano nie tylko walory smakowe, wygląd i estetykę potrawy, ale także oryginalność podania, związek z tradycją i regionem.

Najlepsze KGW Chęciny

Najlepsze okazało się KGW Chęciny „Chęcinianki” i Domowy twaróg z mleka krowiego. Zwycięzcy otrzymali czek 2000 zł i nagrody rzeczowe od OSM Garwolin. II miejsce (1500 zł) zdobyło KGW w Korytnicy „Niezapominajki” i ich potrawa „Kładzioki z serem i bekonem”, zaś III miejsce KGW w Miastkowie Kościelnym „Sami Swoi” (1000 zł) i ich hrabiowski sernik miastkowski podany w iście hrabiowskim stylu. Pozostałe 10 kół otrzymało wyróżnienia (czeki w wysokości 500 zł).

Podczas oficjalnego rozstrzygnięcia obecny był wicepremier, minister kultury i dziedzictwa narodowego Piotr Gliński, który gratulował KGW, dziękował za to, że tak pieczołowicie kultywują rodzime tradycje, a dzięki ich działalności nasza kultura i dziedzictwo jest nadal żywe.

Senator Maria Koc gratulowała wszystkim uczestnikom konkursu i dziękowała za tak liczne zainteresowanie. Starosta Mirosław Walicki wyraził wielką radość, że jako Powiat Garwoliński „wyróżniamy się nie tylko na tle województwa mazowieckiego, ale całej Polski pod względem ilości a nade wszystko aktywności naszych gospodyń i gospodarzy. KGW przeżywają swój renesans, a dzięki takim konkursom czy festiwalom jak ten w Miętnem ta aktywność jest widoczna”.

Specjalnym wyróżnieniem pozakonkursowym uhonorowano panie z Ukrainy – mieszkanki ośrodka dla uchodźców w Miętnem, które przygotowały dla komisji tort wątróbkowy.
Serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym – i jak zapowiedzieli organizatorzy podczas festiwalu – idąc za ciosem i wielkim sukcesem pierwszej książki kucharskiej, wkrótce zostanie wydana kolejna jej część, z przepisami z tegorocznego konkursu.



na podst. inf. starostwa/fot.WJ

Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Waldemar Jaroń
+48.509056641

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.